E-mail mij

De Collse HoeveCollse Hoeve


De Collse Hoeve zoals deze er in volle glorie uitzag voor 1950.


De Collse Hoeve was een monumentale boerderij op het Eeneind in Nuenen met een lange historie. Mijn naam is Harrie de Vries en ik ben op de Collse Hoeve geboren en getogen. Ik wil hier iets laten zien van de geschiedenis van de familie de Vries die van c.a. 1928 tot 1977 de Collse Hoeve bewoond heeft. Voor meer over mij persoonlijk klik hier.De Collse Hoeve voordat de familie de Vries er kwam wonen (voor 1928).

De Collse Hoeve heeft een zeer lange historie minstens teruggaand tot de 13de eeuw. Ik verwijs hiervoor naar het boek "Memoriaal der dorpen en parochies Gerwen, Nuenen en Nederwetten"(1948) van pastoor Frenken.
Ook in het meer recente boek "Nuenen op het randje.."(2013) van Tonny van den Boomen is een ander te vinden over de eigenaren en bewoners van voor 1928.
Ik weet dat in de boerderij, toen ik er woonde, verschillende oudere gedeeltes waren te herkennen.
Bijvoorbeeld de inham achter het huis. Hiervan heb ik gehoord, dat hierin een rad stond, waarin men een hond liet lopen. Hiermee werd een mechanisme in de kelder aangedreven om boter te maken uit de koeienmelk.

Inham


Op deze oude foto is de inham achter het huis te zien.

Wat ik me ook nog kan herinneren is dat toen er een gleuf gegraven werd naar de voorkant van de boerderij voor de aanleg van de waterleiding, er oude fundamenten tevoorschijn kwamen enkel meters voor de toenmalige muur.
Het behangen van de huiskamer was ook altijd een gedoe, omdat de muren niet erg vlak waren. Mijn vader loste dit op door met pap van roggemeel te muur te bestrijken. Het gevolg was dat we 's avonds de muizen hoorden knabbelen aan zijn stucwerk.

Bierpul

Ik heb eens op een zondagmiddag voor de lol wat gegraven in de gracht voor de boerderij en vond een bierpul met het opschrift 1/2 Nedkan.
Op een plaats met zo'n lange historie moet ongetwijfeld nog meer in de grond te vinden zijn.De periode voor de tweede wereldoorlog.

De familie de Vries is rond 1928 op de Collse Hoeve komen wonen, die eigendom was van Adriaan Schippers, een scheepsbouwkundig ingenieur uit Rotterdam.

Collse Hoeve


De familie de Vries vlak nadat ze op de Collse Hoeve kwamen wonen.
Staand vlnr. Harrie, Anna, Dorus en Bertus. Vooraan vlnr. Jan, vader Harrie, Marinus, moeder Nelleke, Tina en Truus.

Meer foto's uit deze tijd zijn waarschijnlijk vaak gemaakt door de familie Schippers, die in de vakantietijd van Rotterdam naar Nuenen kwamen. Foto's rond de boerderij klik hier .Tijdens de tweede wereldoorlog.

Legering van soldaten.
Met de fiets naar Rotterdam.
Het vliegtuigwieltje.
Het neergestort vliegtuig.Na de tweede wereldoorlog tot 1949.

In 1948 overleed vader Harrie de Vries en dit zette een nieuwe ontwikkeling in gang. Zonen Bertus en Harrie namen de boerderij over en trouwden kort na elkaar in 1949. Bertus trouwde met Leen van Baren uit Nuenen en Harrie met Nel van den Elzen uit Stiphout.
Het woongedeelte van de boerderij werd opgesplits in twee gedeelten. In de gevel kwam een deur en een raam en in dit gedeelte kwam Harrie en Nel wonen.

Collse Hoeve
Van tot 1949 tot 1960.

Collse Hoeve


Een luchtfoto van begin jaren 50. Duidelijk is de 'gracht' te zien voor de boerderij.

In 1958 onderging het aanzicht van de Collse Hoeve een grondige verandering. Het rieten dak werd vervangen door een pannendak. Een nieuw dak was wel nodig; ik kan me herinneren dat mijn moeder op verschillende plaatsen een emmer of pan neerzette als het regende om het lekkende water op te vangen.De Collse Hoeve rond 1950.Van tot 1960 tot 1968.

Nieuwe stal voor de boerderij.Van tot 1968 tot 1977.Verkoop van de boerderij.
Verhuizing van het gezin Harrie en Nel
Overlijden Leen.
Geboorte van Marleen.

Collse Hoeve


De Collse Hoeve rond 1970.

Alle foto's op deze site zijn © Harrie de Vries